
Yasal Taşınma İzni Süresi
Taşınma izni bir mazeret izni olarak iş hukuku kapsamında korunan yasal haklardandır. İş Kanununda düzenlenmemiş olan taşınma izninin iş hukukundaki dayanağı teoriden ve kanundan ziyade uygulamaya göre yapılacak yoruma göre ortaya çıkmaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında 55. maddenin J Fıkrası’na göre yorumlanacak olan taşınma için ücretli veya ücretsiz izin kullanılabilmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili olan 65. maddeye göre kısa çalışmaya dayalı bir izin verilebilmesi için taşınma gibi mücbir (zorlayıcı) bir sebebin varlığı gerekmektedir. İşverenin kendisinin uygulayacağı genel bir hüküm olan kısa çalışma Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal ve ekonomik politikalar kapsamında işçinin ücretsiz izninin geçici olması veyahut başka bir deyişle geçici işsiz olması durumunda kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için düzenlenmiş bir maddedir. Böylece işçi işsiz kalmış gibi görünse dahi zorunluluk ortadan kalkana kadar yeniden işe yerleşebilmesi için yapılacak işçilik sigortası masrafından da kurtulmuş olur.
Yasal Taşınma Sözleşmesi
Taşınma İzninin 4857 Sayılı İş Kanunu Kapsamında 55. Maddenin J Fıkrası'na Göre Uygulanması, bu iznin işveren tarafından verilecek diğer bütün izin çeşitleri gibi kanun kapsamında değerlendirilmesini sağlıyor.

Ayrıca bu maddeye göre kanunun daha doğru uygulanabilmesi için toplu sözleşme veya hizmet sözleşmesi fark etmeksizin sözleşme hükümlerinde işçiye verilecek izin hallerinin kararlaştırılması ve bu mücbir sebep gibi sebepleri karşılayacak bir dayanağın belirlenmiş olması gerekiyor. Bu sayede işçi aylık ücretten ve diğer bütün haklarından kesinti olmadan faydalanabilme şansı elde ediyor.
İznin Süresi
İzin işverenin inisiyatif alması doğrultusunda veriliyor. İşçinin işverenle ilişkisi ve sözleşmede mücbir sebebe dayalı izin alınabilmesini düzenleyen bir hükmün yer alması taşınma izni için kilit nokta teşkil ediyor. Bu izin ücretsiz alınabileceği gibi, anlaşılması halinde ücretli olarak da alınabiliyor.

Kanunda iznin süresi için bir alt veya üst sınır belirlenmemiş. Çünkü kanunda direkt olarak 'yasal ev taşıma izni' diye belirtilmiş bir madde veya içerik yok. İşverenler genel olarak 1 veya 2 gün olarak sınırladığı bir izin vermeyi tercih ediyorlar.