Sivil Memur Alımı
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesine tabi kamu kurumlarında devletin süreklilik isteyen hizmetinde ve işlerinde aylıkla çalışan, yasalara göre sorumluluğu ve yetkisi olan kimseye devlet memuru denir. Devlet kamu ve kurumlarında kadrolu olarak çalışan sivil memurlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesine tabidir. Sivil memurlar ise
TSK da çalışan devlet memurlarıdır. TSK da çalışan devlet memuruna
sivil memur denir.
Sivil memur olarak TSK da vazife alan
memurlar, statülerine göre istisnai memur ve sözleşmeli olarak ayrılır.
Sivil memurların bilhassa sözleşmeli olan sivil memurların vazifeleri, çalışma ve ücretlerinde birtakım ayrıcalıklar bulunmaktadır her ne kadar normal devlet memurlarının tabi bulunduğu hususlara uymakla yükümlü olsa da sivil memurlarının bu ayrıcalıklı halleri genelde ücret bakımından kadrolu memurlara göre biraz daha aşağıdadır.
[caption id="attachment_1300" align="alignnone" width="300"]

2020 sivil memur nasıl olunur şartları nelerdir[/caption]
Sivil Memur Nedir
Atandıkları kadronun rütbesine ve ünvanına göre istisnai memur olarak atanabilirler. İstisnai memurlar atandıkları rütbede vazife alan başka subayların ayrıcalıklarından yararlanabilirler. Genellikle lojman ordu evi ve özel eğitim merkezi haklarından istisnai sivil memurlar yararlanabilirler.
Hava kuvvetleri Komutanlığı, Kara kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında sivil memurluk alımları her sene yapılmaktadır.
Açıktan
sivil memurluk alım imtihanları uygulamalı imtihan ve mülakata aşamalarından oluşmaktadır ve her sene olmak üzere Kuvvetleri Komutanlıklarının Personel Temin Merkezi Komutanlığınca yapılmaktadır. Bu imtihanlara 18 yaşını tamamlamış ve ÖSYM doğrulusunda oluşturulan merkezi yazılı imtihanda Kamu Personeli Seçme Sınavında başarılı olan personel katılabilmektedir. Kontenjana giren adayların sıhhat muayeneleri ve emniyet soruşturmalarına müteakip aday memur olarak atamaları yapılmaktadır.
Sivil Memur Şartları
Sivil memurluğa müracaat gerçekleştirme isteyen adayların Ortaöğretim, lise, ön lisans ve lisans mezunları amacıyla en son oluşturulan KPSS imtihanına girmiş ve her bir unvan amacıyla belirlenecek asgari bir puan almaları gereklidir. Erkek adayların askerlikle ilgisi bulunmamak ve askerlik çağına gelmemiş bulunmak ve 18 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir.
Daha eskiden kamu kurum ve kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olacak vazifelerde daha evvelce çalışmış ya da çalışıyor olmamak gerekmektedir. Sivil memur temini kapsamında müracaatlar yalnızca her temin döneminde komutanlığın internet adresi üzerinden yayımlanan çevrimiçi olarak müracaat formu doldurularak yapılmaktadır.