
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Ne Kadar Oldu? Başvuru ve Sorgulama
A+A-
Şartlı eğitim yardımı nedir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen şartlı eğitim yardımı, ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin okul çağındaki çocuklarına eğitim başından lise eğitimi bitene kadar yaptığı yardımdır.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?
Temel eğitim hizmetlerinden ekonomik güçlükler dolayısıyla yararlanamayan, hiçbir güvenlik kurumuna tabi olmayan aileler içinde yer alan ve örgün eğitime katılan çocuklara şartlı eğitim yardımı (ŞEY) verilmektedir. Şartlı eğitim yardımı süresi, eğitimin başlangıcından lise öğretimi bitene kadar devam eder. Şartlı eğitim çocuk yardım parası, çocuğun bakımını üstlenen reşit bireylere özellikle öncelikli olarak çocuğun annesine verilir. Şartlı eğitim yardımı başvurusu için gerekli koşullar Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir? Şartları Nelerdir?Şartlı Eğitim Yardımı Şartları Nelerdir?
İhtiyaç sahibi kişilerin geçim sıkıntısı dolayısıyla çocuklarını okula gönderilmemesi kapsamında zorluk yaşayan ailelere, çocuklarını okula göndermeleri şartı ile yapılan maddi eğitim desteğidir. Şartlı eğitim yardımı şartları şunlardır:- Maddi destekten yararlanmak için anne ve babanın sosyal güvencesinin olmaması ve yetersiz maddi gelir durumunun ispat edilmesi gerekir.
- Şartlı eğitim parası için yapılan başvurular, anne tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gerçekleştirilir. Başvuru için annenin TC kimlik kartının yanında olması yeterlidir.
- Söz konusu eğitim desteği ilk ve ortaöğretim çağında çocuğu olan ve kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 1/3'ünden az olan ailelere verilir.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Nasıl Yapılır?
Şartlı eğitim yardımı başvurusu, yılın hangi zamanı olduğuna bakılmaksızın ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Başvuru yapan kişinin yanında T.C. kimlik numarası yazılı kimlik belgesinin, ehliyet ya da pasaportunun olması yeterlidir. Bu belgeler dışında herhangi bir belge istenmez. Başvuruyu çocuğun annesinin yapması gerekir. Okul eğitim yardımı kapsamında çocuk sayısı açısından bir sınırlandırma yoktur. Bir sefer başvuru yapılması yeterlidir. Gerekli şartlar sağlandığı sürece çocuk 20 yaşını doldurana kadar bu yardım programından yararlanabilir.Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar Oldu?
Söz konusu şartlı eğitim yardımı ödemesi aylık yapılmak üzere şu şekildedir:- İlköğretime devam eden erkek öğrenci için; 35 TL
- İlköğretime devam eden kız öğrenci için; 40 TL
- Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için; 50 TL
- Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için ise 60 TL’dir.
Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama E-Devlet
Şartlı eğitim yardımı sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet'e giriş yaptıktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama bölümünden yapabilirsiniz.Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman ve Neden Kesilir?
Adı üzerinde şartlı eğitim kapsamında verilen devlet desteği belli şartlar korunduğu müddetçe devam etmektedir. Söz konusu şartlar durumunu yitirdiğinde ya da bu şartlara uyulmadığında şartlı eğitim yardımı (ŞEY) kesilmektedir. Peki, şartlı eğitim yardımı ödemesi hangi durumlarda kesilir? Şartlı eğitim yardımının kesileceği durumlar, söz konusu yardımdan faydalanan çocuğun:- 30 günlük zaman zarfında devamsızlık süresinin 4 günü aşması,
- Örgün eğitimden uzaklaştırılması,
- İkamet adresinin yardıma ilişkin bilgilerin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilmeden değiştirilmesi,
- Ailenin muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının mütevvelli heyeti tarafından tespit edilmesi,
- Çocuğun ya da hak sahibi ebeveynin vefatı halinde yardım durdurulur.