Fakirlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Ülkemizde
TÜİK bilgilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.686,12 TL ve Yoksulluk sınırı 5.492,24 TL olarak açıklanmıştır. Bu miktarın altında geliri olan, hiçbir sosyal emniyeti olmayan ve
fakirlik belgesi ile yardım alabilmek isteyen şahıslar bu belgeyi alabilmek amacıyla lüzumlu işlemleri yerine getirmek zorundadır.
Yoksulluk belgesi almaya hak kazanan şahıslar SSK, Bağkur ve Emekli Sandığına üye olmayan, üstüne kayıtlı malı mülkü olmayan taşınmaz mal zenginliği arabası evi olmayan dar gelirli şahıslardır. Kısaca Sosyal Güvencesi ve taşınmaz malları olmayan dar gelirli şahıslar yoksulluk belgesi alabilir.
Bunları belirleme etmek ve sertifikasyon yetkisi muhtara aittir.
Fakirlik belgesi sertifikasyon yetkisi alakalı kanunlarca muhtarlara verilmiştir. Muhtar yoksul olarak belirleme ettiği şahıslara kanaatini de kullanarak gerek görülürse değişik belgeleri talep ederek fakirlik belgesini verir. Belge verilirken; muhtarlıktan alıncak olan yoksulluk belgesi amacıyla ücret ödenmez, talep edilmez.
Fakirlik belgesini alabilmek amacıyla yoksul vatandaş, muhtara nüfus cüzdanı ile müracaat yapmaktadır. Muhtar müracaat yapan bireyin gelir düzeyini az çok ön görü ettiğinden müracaat yapan kişiye yoksulluk belgesi verir. Başvuru yaparak yoksulluk belgesini alan şahıslar bu belge ile sosyal yardım alabilir,
okul işlemlerinde bu belge ile okulunu dondurabilir.
[caption id="attachment_1343" align="alignnone" width="300"]

fakirlik belgesi ile okul dondurmak[/caption]
Fakirlik Belgesi Şartları
Fakirlik belgesini alabilmek isteyen bireylerin ilk olarak birtakım koşulları sağlıyor olması lüzumludir. Bu belgeyi alabilmek isteyen bireylerin kesinlikle 18 yaş üstünde olması ilk koşullar arasındadır. Daha ardından ise hiçbir sosyal emniyetinin olmaması da ikinci koşul olarak sayılabilir. Kişinin SSK Bağkur Emekli Sandığı gibi hiçbir kurumdan emniyetinin olmaması ve bireyin üstüne kayıtlı taşınmaz mal zenginliğinın arabasının, evinin olmaması da Yoksulluk belgesi alabilmek amacıyla lüzumlu koşullar arasındadır.
Bütün bu saydığımız koşulları gerçekleştiren ve sosyal emniyeti olmayan, açlık sınırı altında geliri düşük olan ve gelirleri bugünkü koşullarında hayat standartlarına ayak uydurmayan şahıslar mahalle muhtarlıklara giderek müracaat yaparak fakirlik belgesi alabilmek amacıyla lüzumlu müracaatlarda bulunarak belgelerini alabilir, bu belgeler ile istediği işlemleri yaptırabilirler.
Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Muhtarlıktan alınan muhtaçlık yani fakirlik belgesi ile öğrenciler lüzumlu gördükleri dönemler amacıyla okullarını dondurabilirler. Bunun yanısıra çoğu sosyal yardım imkanlarında da yararlanabilmek mümkündür. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerinde bu belge talep edilebilir. Yine sıhhat sigortası olmayanlar sıhhat imkanı, yeşil kart, yoksulluk amaş olarak hiçbir sosyal emniyeti olmayan şahıslara 3 ayda bir verdiği 679,74 TL lira aylıktan da yararlanmak mümkündür. Bütün bunların yanısıra SGK doğrulusunda yayılan yiyecek, meşrubat ve yakacak gibi yardımlaşma ürünlerinden de yararlanılabilmektedir.
Fakirlik Belgesi Maaşı
Muhtaç aylığından yararlanma koşulu olan; annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engelli olan, hiçbir şekilde sosyal emniyeti olmayan, aylık gelir ya da aylığı bulunmayan, mahkeme kararı ya da kanunla bakım altına alınmamış olan, taşınır ve taşınmaz malı sahip olunan olmayan şahıslara bu koşulları sağlamaları halinde 3 ayda bir 520 TL olmak üzere muhtaç aylığı bağlanır.