Devlet büyükşehirlerde yaşayan ve köye dönüş yaparak ev projesi hazırlamak isteyenler için, tarım ve hayvancılık ile uğraşmayı amaçlayanlara kredi desteği sağlıyor. 30 bin lira hibe ile köye dönen kendi işini kurduğu gibi, ekonomiye katkı sağlıyor. Üstelik 30 bin lira hibe çiftçimizden geri alınmıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yıllarında vermesi muhtemel olan genç çiftçi projesinde ev projesi yer almıyor. Yani çiftçimizin 30 bin lira hibe ile kendi evini kendisi yapması gerekiyor. Ancak büyük şehirlerde ikamet eden vatandaşlarımız köylerine dönebilmek amacıyla eşya taşıma için Belediye Başkanlıklarına başvuru yapabiliyor. Bu başvuru sonrasında köye dönüş eşya taşıma parası verilebildiği gibi ücretsiz nakliyede sağlanabiliyor.
Kamuoyundan duyulduğu gibi başlı başına bir köye dönüş yasası mevcut değil. Devlet Tarımsal ve Kırsal Kesimlerin desteklenmesi amacıyla dönem dönem hibe projeleri ortaya koyuyor ve bu projeler kapsamında tarımsal teşvikler veriyor. 2020 yılı için söz edilen
bu desteklemelerin arasında yer alması bekleniyor. Genç çiftçi projesinde köye dönüş yapan çiftçilerimizden şu şartlar aranıyor;
Bu projede başvurular şahsen Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüklerine yapılıyor. Başvurular başladığında önce sistem üzerinden kayıt olunuyor ve ön başvurular gerçekleştiriliyor. Başvurusu bu geçen yıl tamamlandı ancak 2020 yılında kesin olmamakla beraber devam edeceğinden söz ediliyor. Devlet zaman zaman, şehirlere yapılan göçü azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla bu projenin adı altında başlıklarla çeşitli destekleme ve teşvikler vermektedir. Bu projelerin asıl amacı, gençlerimizin iş bulabilmesi, ellerinin ekmek tutması ve köyden göçün azalması içindir. Hiçbir sermayesi olmayan, büyük şehirde yaşanan ve borç batağına düşmüş gençlerimizin memleketlerine dönerek, üretime katkı sağlaması en büyük ekonomik amaçtır. Desteklerin 2020 ve hatta 2023 yılına kadar Köye Dönüş Kredisi ve Destekleri devam edeceği söyleniyor.
Hem köye dönüş yapan hemde, köyünde tarım ve hayvancılık ile uğraşan genç çiftçiler de projeden yararlanabiliyor. Proje ile 30 bin lira hibe ödemesi yapılıyor. Hayvancılık sektöründe;
için destek ödemesi yapılırken, Tarım Sektöründe ise;
İlaveten bir de tıbbi aromatik bitkiler için şu sektörler geçerli kabul ediliyor;
Milli Tarım Projesi dahilinde çiftçimize, köyde oturanlara ve köye dönüş yapanlara kredi veriliyordu. Bu projeler güncel olup, sürekli olarak devam edecek. Tarım ve Hayvancılığın bitmemesi ve yeterli üretimin sağlanması için, ülkemizin köyde Tarım yatırımı yapan gençlere her zaman ihtiyacı var. Eğer amacınız köye dönmek için yol parası temin etmek ise, veya maddi destek arıyor iseniz, Köye Dönene Yardım yapan kurum ve kuruluşlara başvurabilirsiniz. Eğer sizde köye kesin dönüş yapıp, hibe kredi ile işinizi kurmak istiyor iseniz, tarımsal yatırımlara başvurabilirsiniz.
Yol yardımı için 2 farklı yöntem mevcut. Bunlardan bir tanesi Belediye Başkanlığına başvurup göç yardımı almak, diğeri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaktır. SYDV’nın böyle bir ödeneği mevcut değil iken, Belediyeler zaman zaman imkan sağlayabiliyor. Örneğin İstanbul’dan Van iline göç edecek bir vatandaşımız için tek bir araç temin etmek yerine, aynı bölgeye göç eden ve yol yardımı almak isteyen Muş ilimizde ikamet eden bir vatandaşımıza da aynı araçta yer ayarlanıyor. Belediye bütçesinin yeterli olması durumunda peşinen nakliye parası da verilebiliyor.