1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İmar Affı Başvurusu ve Kaçak Yapılar 2021
İmar Affı Başvurusu ve Kaçak Yapılar 2021

İmar Affı Başvurusu ve Kaçak Yapılar 2021

A+A-

İmar Affı Başvurusu

İmar Affı Bavşurusu, İmar izni alınması amacıyla ilk olarak imar affı binanın uygulanacağı bölgenin arsa olması gerekir. Arsa, imar izni verilen arazilere denmektedir. Arazi ise şimdilik üstünde ev yapılmasına meşru olarak izin verilmeyen kara parçalarıdır. Aynı bölümde bulunuyor olan imarlı araziler, imarsızlara göre daha pahalıdır. İmarlı bir arsanız var ise bu arsa da yapı izin ve kontrol prosedürlerini yeri getirmeniz halinde bina inşaa etmenize imkân tanınmaktadır. Kamuoyunun gündemini meşgul eden imar affı ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması amacıyla bir imkân teşkil etmektedir.

İmar Affı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

İmar Affı Başvurusu Nasıl Yapılır ? Belediye Başkanlıkları ve Tapu Kadastro Müdürlüklerince il ve ilçelerin imar planları belirlenmekte olup, her bölgenin imar izni birbirinden farklıdır. Bu belirgenlik belirleme edilirken arsanın tabiat ve iklim koşulları ile ekonomik genel hale göre belirlenmesi yapılmaktadır. Eğer imarlı bir arsa ya da imarı olmayan bir ev satın alacaksanız, bölgenin imar planı ile ilgili Tapu Kadastro Müdürlükleri ya da Belediye Başkanlıklarından detaylı bilgi alabilirsiniz. İmar ile ilgili bilgi alınması ardından ev gerçekleştirme isteyen vatandaşın Resmi Kayıtlı bir mimara proje çizdirerek faaliyetine başlaması gerekiyor.

İmaf Affı Kanunu

İmar affı kanunu tapusuz arazilere tapu verilmesi gibi bir husus değildir. Bu devletin mallarının hibe edileceği manasına gelmez. Sadece imarsız bölgelerde oluşturulan evlerin imar altına alınması manasına gelmektedir. Yasa tasarısı şimdilik meclise gelmedi fakat mecliste onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesi halinde binlerce bireyin bu imar affından yararlanabileceği değerlendiriliyor. İmar Affı geride bıraktığımız sene oluşturulan seçimlerden evvelce tekrardan gündeme geldi. Bu husus ile ilgili eski Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki açıklama yapmıştı. Sayın ÖZHASEKİ imar affı geleceğini söylerken “imara aykırıkların ve işgallerin bulunduğunu 1 hafta ortamında imar affı yasa tasarısının TBMM gündemine geleceğini, imara ideal olmayan oluşturulan amacıyla yurttaşların cüzi bir bedel karşılığında kayıt prosedürlerinin yapılabileceğini ifade etti. [caption id="attachment_1546" align="alignnone" width="300"]İmar affı kaçak yapılar İmar affı kaçak yapılar[/caption]

İmar Barışı Kanunu

İmar Barışı Kanunu Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki yaptığı bildirimde imar barışı getireceklerini ifade ederken, buradan elde edilecek gelirin ise kentsel dönüşümde kullanılmasının hedeflendiğini anlatmıştı. İmar affından elde edilecek gelirler özel bir bütçede toplanacak. Bu bütçeden Belediyeler doğrulusunda sıfır faizli kredi verilebilecek. Krediden yararlanmak isteyenlerin yerlilik koşulunu taşıyor olması gerekecek. Sayın Bakan bu bütçenin bina bazlı değil, alan bazlı dönüşüm gerçekleştirmeta olan Belediyelere tahsis edileceğinin altını çizdi.

İmar İzni Nasıl Alınır ?

İmar İzni Nasıl Alınır ? İmar izni alınması amacıyla ilk olarak binanın uygulanacağı bölgenin arsa olması gerekir. Arsa imar izni verdiği arazilere denmektedir. Arazi ise şimdilik üstünde ev yapılmasına meşru olarak izin verilmeyen kara parçalarıdır. Aynı bölümde bulunuyor olan imarlı araziler, imarsızlara göre daha pahalıdır. İmarlı bir arsanız var ise bu arsa da yapı izin ve kontrol prosedürlerini yeri getirmeniz halinde bina inşaa etmenize imkân tanınmaktadır. Kamuoyunun gündemini meşgul eden imar affı ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması amacıyla bir imkân teşkil etmektedir.

İmar İzni Almak

İmar İzni Almak Belediye Başkanlıkları ve Tapu Kadastro Müdürlüklerince il ve ilçelerin imar planları belirlenmekte olup, her bölgenin imar izni birbirinden farklıdır. Bu belirgenlik belirleme edilirken arsanın tabiat ve iklim koşulları ile ekonomik genel hale göre belirlenmesi yapılmaktadır. Eğer imarlı bir arsa ya da imarı olmayan bir ev satın alacaksanız, bölgenin imar planı ile ilgili Tapu Kadastro Müdürlükleri ya da Belediye Başkanlıklarından detaylı bilgi alabilirsiniz. İmar ile ilgili bilgi alınması ardından ev gerçekleştirme isteyen vatandaşın Resmi Kayıtlı bir mimara proje çizdirerek faaliyetine başlaması gerekiyor.

İmar Affı Kapsamı

İmar Affı Kapsamı, İmar affı tapusuz arazilere tapu verilmesi gibi bir husus değildir. Bu devletin mallarının hibe edileceği manasına gelmez. Sadece imarsız bölgelerde oluşturulan evlerin imar altına alınması manasına gelmektedir. Yasa tasarısı şimdilik meclise gelmedi fakat mecliste onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesi halinde binlerce bireyin bu imar affından yararlanabileceği değerlendiriliyor.

İmar İzni Olmayan Yere Ev Yapmak

İmar İzni Olmayan Yere Ev Yapmak, Eğer imar izni olmayan bir bölgeye ev yaparsanız, yaşayacağınız en büyük sorun elektrik, su, tabiatlgaz gibi hizmetleri alamamanızdır. Hem de Belediye Başkanlıkları doğrulusunda tarafınıza cezai prosedür uygulanabilir. Yeni bir ev sahibi olmak isteyenler amacıyla bu düzenlemede rastgele bir madde olmasa da, husust birikim hesabı programı ve Devlet Destekli Konut Kredisi programı devam ediyor. İmara iskana aykırı olarak inşa edilen binalar belirleme edilen bir ücret karşılığında kayıt altına alınabilecek. Türkiye’de ki toplamda 25 milyon bağımsız yapının %60′ ı imarsız olarak inşa edilmiş durumda,
  • İmarsız yapıyı Kayıt altına alma formülü belirlenecek,
  • Kamu arazisine inşa edilen kaçak yapılar imar affı dahilinde olmayacak.
  • İmar verilebilecek yapının çürük olup olmadığı denetlenecek,
Bina inşa metre karesi 900 TL. olarak belirlendi. Buna göre bir hesaplama yapılacak. Mesela 50 metre kare olan bir arsa amacıyla 45.000 TL. bedel meydana çıkarken bu bedelin yüzde 3’ü üstünden hesaplama yapılacak. Bu hesaplama neticesinde 1.410 TL. gibi bir bedel meydana çıkabilecek. Bu hesaplama binaya, bölgeye göre farklılık gösterebilecek.Yasa 16 milyona yakın binayı ilgilendiriyor,Yapı sahibi imara ve iskana aykırılığını bildirecek,İstanbul ilimizin Sultanbeyli, Üsküdar, Sultanbeyli, Bağcılar, Esenler, Sarıyer gibi mekanları kaçak yapılaşmanın en yoğun bulunduğu bölgeler olarak nitelendiriliyor.Mesela 3 kat izin imar izni olmasına karşın 4 kat oluşturulan binalar da imar affı kapsamına alınacak.İllerde ikamet eden vatandaşlar aftan yararlanmak amacıyla ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine müracaat yapacaklar. Teşekkür takdir hesaplama