
İhracata Yönelik Devlet Yardımları 2020 Güncel
A+A-
Ülkemizin küresel ticaretteki payının arttırılması amacıyla şirketlerin ihracata yönelmesini sağlayacak bazı devlet yardımlar yapılır. İhracata yönelik devlet yardımları Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde gerçekleştirilir ve bu yardımlar, özellikle ilk kez ihracata açılacak şirketlere tüm alanlarda destek vermeyi amaçlar. Bu şirketlere sunulan yardımların kapsamı olabildiğince geniş tutularak düzenli ve sürdürülebilir bir ihracat ağının kurulması istenir. Bunun için de devlet tarafından öncelikle ihracatta yeni olan firmalara belli bir eğitim ve danışmanlık desteği sağlanır. İhracata yönelik devlet yardımlarından biri de UR-GE desteğidir.
UR-GE Desteği Nedir?
UR-GE yani uluslararası rekabetin geliştirilmeyi amacıyla şirketlere verilen destektir. Bu destek kapsamında şirketlerin uluslararası pazarda rekabet edebilmelerini sağlayacak gerekli donanıma sahip olmaları amaçlanır. Devletin bu destek için ayırdığı bütçe 20 bin $ şirketlere ve 50 bin $ ila 400 bin $ arasındaki limit de kooperatifler için ayırdığı en üst limittir. UR-GE desteğiyle yeni firmaların ihracatın öğrenmesi amaçlanırken aynı zamanda büyük ve küçük ölçekli firmaların birlikte çalışma disiplini edinmeleri de teşvik edilir. Bu destek dahilinde şirketlerin kümelenmesi rekabet içinde olarak iş birliği yapmalarını sağlayan çift yönlü bir sistemdir. Kadınlar İçin Destek Konumuza Buradan Ulaşabilirsiniz...UR-GE Desteğini Kimler Alabilir?
Devletimizin İhracata yönelik devlet yardımları arasından biri olan UR-GE’ye başvurmak isteyen şirketlerin Türk Ticaret Hukuku’nun 124. Maddesinde belirtildiği üzere faaliyet gösteren bir şirket olması gerekir. Bu şirketler için başvuru yeri ise Ticaret Bakanlığı İhracat Kobi Genel Müdürlüğü ve Kümelenme Destekleri Dairesi’dir.UR-GE Desteği Kapsamında Yararlanılan Hizmetler Nelerdir?
Uluslararası piyasa iş birliği yaratılması UR-GE’nin önem verdiği noktalardan sadece biridir. Bunun sağlanabilmesi amacıyla da destek programında yer alan bazı hizmet başlıkları vardır. Çeşitli şirketlerin birlikte hareket edebilmesi amacıyla ilk olarak ortak bir kanal oluşturmaya çalışılır. Sonrasındaki süreç ise ihracat ortaklıklarının yürütülmesi için izlenecek yolun belirlenmesidir. Bu temel üzerinden sunulan destek programları şunları içerir;- İstihdam
- Eğitim ve danışmanlık
- Tanıtım
- Yurtdışı pazarlama
- Alım heyeti
- Bireysel danışmanlık
- Destek 1 – Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği
- Destek 2 – E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği
- Destek 3 – Sektörel Ticaret ve Alım Heyetleri Desteği
- Destek 4 – Yurt Dışından Rapor Satın Alma Desteği
- Destek 5 – Yurt Dışından Şirket Satın Alma Desteği
- Destek 6 – Yurt Dışında Yerleşik İleri Teknolojiye Sahip Şirket Alımı – Danışmanlık Desteği
- Destek 7 – Yurt Dışında Yerleşik İleri Teknolojiye Sahip Şirket Alımı – Kredi Faiz Desteği
- Destek 8 – Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Marka Satın Alma Desteği