Devlet Kurumlarında Yardımcı Hizmetlilerin Görevi
Kpss sınavına girerek devlet kadrolarına
hizmetli ünvanı ile atananlara devlet kurumlarında hizmetli olarak çalışan şahıslara evrak getir götür işleri yaptırılmaktadır. Kurumda tespit edilen amire bağlı olarak hizmetliye farklı işler yaptırılmaktadır. Okullara
hizmetli olarak atanan şahıslar genelde öğrenci işleri ve sekreterlikteki evrak getir götür işlerinden mesuldur. İdarecilerin talimatları ile çalışılan kurumun gerek duyduğu ve yapılmasını istediği farklı işleri gerçekleştirmeyle yükümlüdür.
Hizmetliler Ne İş Yapar
Kurumlarda yapılacak işler muhakkak kurumun idarecilerine ve bağlı tespit edilen amirin talimatlarına göre farklılık gösterse de temizlik işi hariç hizmetliler kurumun gereksinim duyduğu farklı ve genelde angarya işlerde çalıştırılmaktadır. Hizmetlilere ağır ve altından kalkamayacağı işler verilmesi takdirde hizmetliler durumlarını idarecilerle paylaşarak işlerin hafifletilmesini talep edebilir.
Hizmetli kadrosu demek yalnızca temizlik işinden mesul olmak değildir. Hizmetli olarak ataması yapılanlar genelde kurumlarda vasıfsız eleman olarak alındığı amacıyla genelde kolay işlerde çalıştırılırlar. Bazı hallerde bireyin performansına bağlı olarak ve verimli bir iş gerçekleştireceği kanaatine varılırsa şahıs masa başı işlere ve evrak memurluğu gibi işlerden mesul olarak çalıştırılabilir. Bu tamamiyle hizmetlinin işinin iyi yapıp yapmadığına ve verimli ya da yetersiz çalıştığına göre değişir.
[caption id="attachment_1365" align="alignnone" width="300"]

devlet kurumlarında hizmetli olmak[/caption]
Devlet Kurumlarında Hizmetlilerin Görevleri
Yardımcı hizmetler kategorisi grubundan devlet kadrosuna alınan bireylerin işleri bu kanunda tespit edilen maddeleri şöyledir. Yardımcı hizmetlerde vazife alan bireylerin yapması gereken işler genelde kurumda her türlü yazı, dosya gibi evrak ve belgeleri alıcısına ulaştırmak, dağıtmak, toplamak ve kurumun bel kemği olmaktır. Kurumlara müracaat yapan şahıslari kurumda karşılamak ve alakalı yertkiliye yönlendirmek hedefiyle yardımcı olmaktır. Bunun yanısıra kurumda hizmet verdiği yerlerin temizliği, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak ve bu işleri yapmaktır. Hastane,acil vb sıhhat kuruluşlarında ve tedavi kurumlarında vazife alacak yardımcı hizmetliler ise hastaların ve hastanenin temizliklerinden de mesuldur. Hasta bakımı gibi kolay işler ve hizmetleri karşılamak kurumlarda koruma, muhafaza ve ana hizmetlere yardımcı olmaktır. Her kurumun kendi bünyesine göre lazım gördüğü işlerde ana hizmetlere yardımcı mahiyette vazife verdiği hizmetleri kapsamaktadır. Kurumda tessiat, bakım, işletme gibi hizmetlerin hizmetli personeli doğrulusunda yerine getirilmesi bu kanunlar ile belirlenmektedir.
Engelli kadrosundan
devlet kurumlarına hizmetli olarak atanan ve yardımcı hizmetlerde vazife alacak personelin ise daha kolay işlerde çalıştırılması ve engeline göre değişen işlerde vazife alması sağlanmaktadır. Engelli hizmetli personelin engellerini arttırıcı, ilerletici ve rahatsız edici işlerde çalıştırılması yasaktır. Hizmetli kadrosundaki personeller genelde kurumlarda kapıda vazifeli, santraldeki personel, ayak işlerini yapan ve evrak dağıtıp toplayan ve kuruma müracaat edenleri karşılayarak yönlendiren hizmetli olarak iş yapmaktadır. Hizmetli personelin ne iş gerçekleştireceği diye tanımladığımız gibi kurumun gereksinimlerine ve gerek gördüğü işlerin ne olduğuna göre dğeişiklik göstermektedir.
Kamu Kuruluşlarında Hizmetlilerin Görevi ve Yapacağı İşin Tanımı
Hizmetlilerin vazifeleri kamu kuruluşlarında genelde ofis hizmetlerini ve temizlik hizmetlerini yapmaktır. Nitelik gerektirmeyen işleri yapan hizmetliler işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, vasıta, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği ve etraf koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve nitelik gereklerine ideal olarak çalıştırılan personel olarak bilinirler.
Uygulamada hizmetlilere ofislerde detaylı vasıta gereçlerini, mefruşatını temizleme vazifiyeti veriliyor. Bürolar arasında evrak ve belgeleri taşıyarak dağıtım ve toplanması işini yapabiliyorlar. Gerektiğinde ofis ve ofis personeline ikramda bulunmaları istenebiliyor. Konuk ve misafirlere servis yapmaları talep edilebilir. Büroda çalışma saatleri içindeki tatil dönemlerinde ve saatlerinde nöbet tutarak gerektiğinde personelin gerçekleştireceği işe yardımcı olabildikleri duyulmuştur.
Memur Hizmetli Maaşı
Kamu kurumlarına hizmetli olarak başlayanların maaşları 2.950 TL den başlamaktadır. Hem de bu şahısların uygar hallerine ve çocuk sayılarına göre maaşları düzenlenmektedir.