1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bankalar Üzerinden Gerçekleştirilen EFT İşlemi Ücretinde Yeni Dönem
Bankalar Üzerinden Gerçekleştirilen  EFT İşlemi Ücretinde Yeni Dönem

Bankalar Üzerinden Gerçekleştirilen EFT İşlemi Ücretinde Yeni Dönem

A+A-

Bankalar aracılığıyla tahsis edilen para ve değerli maden aktarma ücretlerine kısıtlama getiren tebliğ, yürürlüğe girdi. Buna göre, bin TL ve altında olan EFT işlemi internetten yapılıyorsa 1 TL'yi geçemeceyek. ATM'den yapılıyorsa 2 TL'yi geçemeyecek. İnternetten oluşturulan eft işlemi prosedür bin TL ve 50 bin TL arasında ise prosedür ücreti 2 TL'yi geçemeyecek. ATM'de ise 5 TL'yi geçemeyecek.

EFT İşlemi Ücretlerinde Değişiklik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ, kuruluşlar doğrultusunda finansal tüketicilere yayılan ürün ya da hizmetlere dair olarak faiz ya da kar payı dışında alınacak her türlü ücreti belirliyor. Bununla beraber komisyon ve masraf çeşitleri ile bunlara dair usul ve temelleri de belirliyor. Buna göre, EFT prosedürlerinden alıncak ücret prosedür tutarının 1.000 TL ve altında olması durumunda mobil bankacılık programları ve internet bankacılığı vasıtasıyla oluşturulan prosedürler ile derli toplu ödemelerde 1 TL'yi geçemeyecek. ATM'den oluşturulan prosedürlerde 2 TL'yi, diğer kanallar ile oluşturulan prosedürlerde ise 5 TL'yi geçemeyecek. İşlem tutarının 1.000 TL ile 50 bin TL arasında olması durumunda bu sınırlar sırayla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak uygulanacak. Prosedür tutarının 50 bin TL üstünde olması durumunda ise 25 TL, 50 TL ve 100 TL olarak uygulanacak.

NAKİT AVANS KULLANIRKEN ALINAN ÜCRET, AVANSIN %1'İNİ GEÇEMEYECEK

Kağıt üstünde düzenlenecek sözleşmelerde, "Sözleşmenin bir nüshasını elden aldım" şeklindeki ibarenin finansal tüketici doğrultusunda yazılmasının sağlanması zorunluluğu, görme engelli tüketicilerde aranmayacak. Tebliğin ücretlerin değiştirilmesi seksiyonuna göre, ücret ve maddi sınırlar her sene azami, Türkiye İstatistik Kurumu'nca bir evvelceki sene sonu itibarıyla belirtiler senelik tüketici fiyat endeksi artış artırılarak kuruluşların internet sitesinde ilan edilecek.

Tebliğe göre, kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından oluşturulan taksitli nakit avans prosedürleri için ücret tahsil edilemeyecek. Nakit avans kullanılması durumunda tahsil edilen ücret, avans tutarının yüzde 1'ini geçemeyecek. Hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve tüketimi ile bir takvim senesi ortamında kayıp, çalıntı ve aynısı nedenler bundan dolayı oluşturulan iki adede kadar kart yenileme karşılığında ücret alınamayacak. İkiden ileri kart yenilemelerinde ise finansal tüketiciden maliyet kadar ücret alınabilecek.

İlginizi çeker ise Bankamatik Kartı Şifresi Değiştirme ile ilgili makalemizi de okuyabilirsiniz.

PARA VE KIYMETLİ MADEN TRANSFER İŞLEMLERİ

Merkez Bankası Ödeme Sistemlerinin resmi kapanış saatinden en erken 90 dakika evvelce olma şartı getirildi. Bu şart ile beraber kuruluş finansal tüketici arasındaki sözleşmede geç prosedürler olarak tespit edilen EFT işlemi ile anılan sınırlar yüzde 50 artırımlı olarak yapılacak. Havale prosedürlerinde ise uygulanacak azami ücretler EFT işlemi için belirti edilen ayrımlara tabi olarak alakalı ücretlerin yarısı oranıyla uygulanacak. Kuruluşlarca oluşturulan uluslararası fon aktarımı ve mesajlaşma prosedürlerinin ücretleri ise finansal tüketici ile kuruluş arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenecek.Kıymetli maden aktarma prosedürlerinden alınacak ücret, aktarma sistemini işleten kuruluş doğrultusunda prosedür başına tespit edilen aktarma komisyonu/ücreti ' ni aşamayacak. Bu komisyonun/ücretin azami yüzde 15'ine kadar belirlenebilecek tutar toplamını aşamayacak.

ATM KULLANIMI VE KİRALIK KASA HİZMETİ DEVREYE GİRDİ

Tebliğe göre, vatan içi diğer kuruluş ATM'si vasıtası ile oluşturulan prosedürlerden alınabilecek ücret, diğer kuruluşa prosedür karşılığı ödenen tutar ile bu tutarın azami yüzde 15'ine kadar belirlenebilecek tutar toplamını aşmayacak şekilde gerçekleşecek. Finansal tüketici ile alakalı kuruluş arasında düzenlenen sözleşme kapsamında belirlenecek ya da prosedür anında finansal tüketicinin onayı alınarak tahsil edilebilecek. Diğer kuruluşa prosedür karşılığı ödenen tutarda Merkez Bankasının ideal fikiri alınarak farklılık yapılabilecek.Kiralık kasa ziyaretine dair rastgele bir ücret alınamayacak. Kiralık kasa depozito bedeli kiralanan kasanın bir senelik kira bedelini aşamayacak. Kiralık kasa hizmetinin sona ermesi durumunda ise yaşanacak herhangi bir hasar depozitodan tahsil edilecek. Ödenmeyen kira bedelleri bundan dolayı meydana çıkan tutar depozito bedelinden düşülerek kalan tutar hemen iade edilecek.Hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı'nın yürüttüğü tebliğ, yürürlüğe girdi.