1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Devalüasyon Nedir?
Devalüasyon Nedir?

Devalüasyon Nedir?

A+A-

Devalüasyon bir ülkenin para biriminin diğer ülke para birimlerinin karşısında değerinin azalması halidir. Yani devlet tarafından ekonomiye yapılan dışarıdan bir müdahale olarak tanımlanır. Bir ülke için para biriminin değer kaybetmesi istenmeyen bir durumdur. Fakat bazen de devalüasyon yapılması bir ülkenin ekonomik toparlanması açısından zorunlu olabilmektedir. Eğer bir ülkenin ekonomisinde ithalat ihracatın üzerinde ise dış ticaret açığı mevcut demektir.

Devalüasyonun Sebepleri Nelerdir?

Devalüasyon oluşumu hiçbir ülke için iyi bir durum olmamakla beraber bazen mecbur kalınır. Çünkü bu uygulamanın sebebi ekonomisinin açık veriyor olmasıdır. Devalüasyon bir ülkede satın alma gücünün zayıflaması demektir. Bu zayıflama sayesinde alım gücü de azalınca bütçe böylelikle dengelenir.

Devalüasyonun Sonuçları Nelerdir?

Devalüasyon ihracatın artıp ithalatın azalmasına sebep olur. Dış ticaret açığı kapanır ya da uygun seviyelere getirilmiş olunur. İhracatın artması ile milli gelire katkı sağlanır.

Devalüasyonun olması ile birlikte ülkede bozulan dengeler; satın alma gücünün azalması hatta tamamen durması ile bu para birimine yansıyacak, arz talep dengesinde değer kaybı başlayınca da piyasalarda bir şok oluşacak ve kurlarda ani düşüşler başlayacaktır. Ve artık bu durum ekonomide daralma ya da durgunluk demektir.

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Kripto Para Ne Anlama Geliyor?

Devalüasyon Neden Yapılır?

İhracatı arttırmak için yapılır, dış ticaret açığının azaltılması için yapılır, dövize olan talebin azalması için yapılır ve en önemlisi enflasyonun düşürülmesi için yapılır. Diğer taraftan eğer devalüasyon süreci doğru yönetilmezse de işte o zaman ekonomik sorunlara çözüm bulmak için bu işe kalkışma yapıldığı halde sonu görünmeyen bir uçuruma doğru sürüklenme oluşacaktır.

Devalüasyonda avantajlı durumlar sağlanacakken doğru yönetilmediğinde dezavantajlar ile karşılaşmak mümkün olabilir. Bu durumda ticarette aksamalar, para politikasında ciddi şok etkileri oluşacaktır.

Devalüasyon değerlendirilmesi; bütçe açığının büyümesi ve kur artışı durumunun orantısı ile mümkündür. Borcun TL olarak artması demek bütçe açığının arttıkça artması demektir. Kur artışı demek kriz demektir, ekonomide durgunluk demektir.

Devalüasyonun aynı zamanda enflasyon ile bağlantısı vardır ki, bu da milli gelir oranına olan etkisidir. Devalüasyon uygulaması dış dengeyi etkilemek demek cari işlemlerde etki yaratmak demektir.