
Basit Usul Vergilendirme Nasıl Olur?
Herhangi bir hesap döneminde kazanılan gelir ve giderlerle beraber elde edilen hasılat ve satılmış malların maliyetleri arasındaki farkın gözle görülür bir biçimde farkedildiği işlemler basit usul olarak adlandırılır. Basit usul ile kazanç sağlayan kobilerin vergilerini daha önceden belirlenen zamanlarda ödemeleri gerekmektedir.
26.07.1998 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış ve 4369 sayılı kanun içerisinde belirtilen götürü usulü vergilendirme sistemi kalkmış onun yerine basit usul ticari vergilendirme getirilmiştir. Değişikliğin ana sebeplerinden biri kayıt dışı gerçekleşen işlerin artmış olmasıdır. Her işin kayıtlara yansıması maksadıyla bu hususta düzenlemeye gidilmiştir. Çünkü devlette belge düzeni esas alınmaktadır.
Buna ithafen bugün makalemizde basit usul esnaf vergisi ne kadar, Basit Usulden Yararlanan Mükelleflerin Ödediği Vergiler Nelerdir? Basit Usulde KDV İstinası gibi konulara değineceğiz.

Basit Usulde KDV İstisnası
Katma değer vergisinin 17. maddesi ve 4. fıkrasının a bendindeki kanun hükmünün değişmesiyle beraber basit usulde vergilendirme işlemine tabi tutulan mükelleflerimizin mal teslimi ve alımında KDV istisna kalacaktır.KDV hesaplanmayacaktır. Ayriyetten mükellefler KDV indirimi yapamayacaklardır. Gerçek usulde vergilendirmeye giren, mal ve hizmet satın almış basit usul mükelleflerinin ödemiş olduğu tüm giderleri maliyet bedeli olarak kayıt altına alınacaktır. Bu düzenlemeler ile birlikte Maliye Bakanlığı küçük mükellefleri ve vergi dairelerinin omuzlarında bulunan yükü tamamiyle kaldırmayı hedeflemektedir.
Basit Usulden Yararlanan Mükelleflerin Ödediği Vergiler Nelerdir?
Basit usul, deftere tabi olan esnaflarımızın ödedikleri vergileri kapsamaktadır. Deftere tabi olan esnaflar vergi oranlarına ve hesap türleri baz alınarak beyanname düzenlemekle yükümlüdürler. Düzenlenen bu beyannemeler belirlenen tarih aralıklarında vergi dairelerine teslim edilmeli ve ödenmesi gerekli olan vergiler yatırılmalıdır. Peki basit usulden yararlanan mükelleflerin ödediği vergiler nelerdir ? Aşağıda yer almaktadır.
- Gelir vergisi
- Çevre temizlik vergisi
- Özel tüketim vergisi
- Geçici vergi
- Damga vergisi
- Emlak vergisi
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Özel iletişim vergisi
- Katma değer vergisi
2020 Yılı Faizsiz Esnaf Kredisi Yazımızı Okuyabilirsiniz
Basit usule tabi olan esnaflarımızın elde ettiği ticari gelirlerle ilgili hazırladıkları beyannameler mart ayı 25. günü sonuna değin verilir ve taksit halinde ödeme gerçekleşir. Birinci taksit mart ayı sonuna kadarken ikinci taksit ise temmuz ayı sonuna kadar ödenmek zorundadır.Takvim yılı içerisinde, bulunmuş oldukları memleketi terk etmek zorunda kalan mükelleflerin beyannameleri memleketi terk etmeden önce 15 gün içerinde bildirilme zorunluluğu var iken ölüm sebebiyle meydana gelen değişiklikler ise ölüm tarihinden itibaren 4 ay içerisinde bildirilmek zorundadır. Geliri sadece basit usule tabi olan esnaflarımız ise beyannameleri Şubat ayının başından 25. günü akşamına kadar vermekle yükümlüdür. Yine iki eşit taksitler halinde ödenen vergilerin birinci Taksiti Şubat ayı içerisinde, ikinci taksiti ise Haziran ayının içerisinde ödenmek zorundadır.