1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2021 Yılı Kobilere KGF Kefalet Destekleri
2021 Yılı Kobilere KGF Kefalet Destekleri

2021 Yılı Kobilere KGF Kefalet Destekleri

A+A-

KGF,KOBİ ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana ihtiyaç duymaları halinde, bankaların talep ettiği teminatı olmadığı için kredi kullanamadıkları durumlarda kefalet sağlamaktadır.

Kredi Garanti Fonu (KGF), KOBİ’lere finansmana erişemediği durumlarda kefalet desteği vermek amacıyla kurulmuştur. KGF, KOBİ’ler için uzun vadede ve uygun seçeneklerde kredi kullanma imkânı sağlamaktadır. 

KGF'nin Amacı

KGF, KOBİ’lere kredi vererek değil,  kredi veren bankalara belli oranda kefil olarak destek vermektedir. KGF’nin amacı; Yatırım ve işletme aşamasındaki firmalara destek vermek, kredi kullanabilmelerini sağlamak, firmanın faaliyetlerini kayıt altına alınabilmesini sağlamak, rekabet gücünü artırmak, girişim kolaylığı sağlamaktır. Aynı zamanda ekonominin canlanmasına katkı sağlamak, firmaların bankalar dışında, kayıt altına alınamayan borçlanmaların önüne geçmek amacıyla KGF, KOBİ’lere kefalet desteği vermektedir.

KGF Hangi Durumlarda Kefalet Desteği Vermektedir?

KGF’nin KOBİ’lere kefalet desteği verdiği krediler; hammadde ihtiyacı, gemi inşa,  teminat mektubu için gerekli krediler, finansal kiralama,  yeni iş kurma, tesisin büyütülmesi,  yeni teknoloji kullanımı,  taşınma,  ihracat ve ithalat finansmanı kredileridir.

KGF Kimlere Kefalet Desteği Vermektedir?

Esnaf ve sanatkârlar, KOBİ statüsüne giren gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyet gösteren firmalar, çiftçi vasfı taşıyan gerçek ve tüzel kişiler bu destekten yararlanabiliyor. Aynı zamanda kamuya ait olmayan vakıflar, serbest meslek mensupları, yıllık bütçesi 18 milyon liradan az olan veya 5 binden az nüfusa sahip olan belediyelerin iştirak ettiği ticari amaçlı kurulan iktisadi işletmelere destek veriyor.

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Halkbank İVME Finansman Paketi Özellikleri ve Faiz Oranları

Kredi Garanti Fonu Kefaleti 2 Şekilde Verilmektedir

Özkaynak kefaleti;en fazla 3 milyar liradır.  KGF, kullanılan kredinin anapara tutarı kadar en fazla %80 oranında kefalet vermektedir.

Hazine desteği;en fazla 12 milyar liradır. Kullanılan kredinin anapara ve kar payı tutarı kadar en fazla %75 oranında kefalet vermektedir.  KGF Veren Bankalar ise;

Ziraat Bankası’nınKGF ile yaptığı iş birliği kapsamında kefalet oranı %85 veya %100 olarak değişkenlik gösterebilir.  Kefalet limiti ise KOBİ’ler için 12 milyon lira, KOBİ dışı işletmeler için 200 milyon liradır.

Vakıfbank,tarafından mevzuata göre farklı limit ve tutarlarda kredi vermektedir. ING BANK;%90 a varan kefalet ve 5 yıl vade ile kredi kullanılmaktadır. Garanti bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankasıve bunların dışında KGF‘nın  İş birliği yaptığı banka ve finans kuruluşları bulunmaktadır.